niedziela, 10 lipca 2011

Kolacja: Risotto z kurczakiem i krewetkami

Risotto to bardzo prosta i pełna smaku potrawa. Ugotowane w domowej kuchni, już za pierwszym razem smakuje jak gdyby zostało zamówione z menu włoskiej restauracji! Podstawą dania jest ryż (ja używam ryżu Arborio, ale wiem, że niektórzy używają też zwykłego) oraz bulion, resztę składników można dobrać według uznania. 
  1. Na początek podsmażam cebulę i czosnek
  2. Dodaję ryż, staram się obtoczyć go do w oliwie z oliwek, która jest już na patelni
  3. Po czym zalewam odrobiną białego wina, gotuję aż odparuje
  4. Dodaję warzywa według uznania
  5. I stopniowo zalewam bulionem, gotuję aż pierwsza miarka się wchłonie, po czym dolewam następną, tak aż do momentu kiedy ryż jest gotowy
  6. Dla urozmaicenia, osobno podsmażam mięso czy owoce morza, które podaję na wierzchu
Prościej się już nie da! Na deser - koktajl truskawkowo-jagodowo-malinowo-pomarańczowy z lodem...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz